– Vi traff en kunstner på Slettnes fyr

Kine Terese Sandtrøen kom fra Henningsvær til en bursdag i Mehamn og ble utfordret av tanta si, Lisbeth Sandtrøen, til å ha en utstilling på Slettnes fyr under Kulturdugnad Gamvik.

– Når du står der ute ved fyret, kjenn på følelsen og mal den, sa hun.

Dermed dro Kine til Slettnes. Det har hun ikke angret på, for inspirasjonen våknet da hun så bildene sine utstilt på verdens nordligste fyr på det europeiske fastlandet.

– Det har gitt meg inspirasjon til å lage enda mer, derfor fotograferer jeg mye herfra nå, slik at jeg kan bruke det til å male en serie om Gamvik og Mehamn. Området er veldig spesielt. Når man står her ute, og kjenner på den følelsen, vekkes kreativiteten.

Kine sin slekt er Kola-nordmenn. Det er betegnelsen på Finnmarkinger som dro til Kolakysten rundt 1870. Noen kom tilbake etter den russiske revolusjonen. Sandtrøen-familien er av dem.

– Vi bor rundt i hele landet, men vår familie er veldig tett. Vi er stolte av å tilhøre denne slekta, uansett om ikke så mange bor i Finnmark lenger.

Ved siden av kunsten er Kine politisk aktiv i Rødt, har jobbet med markedsføring, men utdanner seg nå innenfor tema webutvikling. – Det er mer kreativt og passer for mine interesser, sier hun.

Bilder med flere tema

Utstillingen på fyret er en mix av flere tema-serier: «Lofoten», «Verdensrommet», «Blomster», «Ansikter», «Portretter» og «Krig». Kine bruker mye farger i bildene sine, og det er med hensikt.

– Farger tenner noe i de som betrakter bildene mine, og det er jo meningen.

Foto: Torill Olsen

The human condition

– Jeg er opptatt av å male ansikter og portretter som skal vise ulike følelser som mennesker opplever gjennom i livet: Psykisk helse. Å uttrykke det i kunsten er en måte å få fokus på et viktig tema og et stort samfunnsproblem. Det er noe jeg vil jobbe mer med, derfor vil jeg nå lage en serie som skal bli en egen utstilling.

Hun vil bruke kunsten for å vekke politisk engasjement. Som medlem av partiet Rødt vil hun få flere politikere med på å jobbe for å bedre tilbudet for de som sliter.

Foto: Torill Olsen

Våren som eksploderte i krig

Det er 3 bilder som slår i mot i mot oss når vi kommer inn på fyret. De er inspirert av krigen i Ukraina. Den har gått inn på en kunstnersjel som Kine:

– Ukrainerne kjenner vår i lufta, forbereder seg til turistene skal komme, gleder seg. Så eksploderer det. Krigens grusomheter kommer istedenfor, håp og glede blir til tragedie. Jeg følte at jeg måtte skape en billedlig kommentar om alt det fine som kunne blitt, men som aldri ble.

Kunstnernes samfunnsansvar er å dokumenterer samtiden, de har et behov for å uttrykke sterke hendelser. – Da er det viktig at kunstnere og kreative mennesker reagerer, sier Kine.

Kunstnerens ansvar er å dokumentere samtiden. – Synd at nyhetsverdien om Ukraina-krigen begynner å forsvinne. Det gjør at det blir enda viktigere at vi kunstnere fortsetter å ta det videre når media mister interessen.

Dersom du ikke kom deg på utstillingen på Slettnes fyr eller vil se mer av Kine sin kunst, gå inn på nettsiden kinesartadventure.com

Kine Terese Sandtrøen. Foto: Torill Olsen

Mer som dette:

%d bloggere liker dette: