Giisá meahcásteapmi støtter «Den store matreisen»

– Vi bidrar slik at arven etter våre forfedre lever videre, skriver Finnmarkseiendommen (FeFo) på sine hjemmesider. Derfor er de med å støtte prosjektet «Den store matreisen – fra kysten til vidda og tilbake» med 25 000 kroner. Det setter vi stor pris på, for tradisjonskunnskap, spesielt knyttet til bruk av våre råvarer, går fort i glemmeboka fordi vi i vår markedsorienterte verden bombarderes med mat fra store matkjeder og reklame.

Det er også derfor «Den store matreisen» er et seriøst forsøk på å fremme våre mattradisjoner som en gang var sterkt preget av mat fra havet og fra vidda. Heldigvis er det nå blitt «trendy» å lage lokal mat, men det trengs litt påfyll for å bli stolt nok til å fremme «våres mat». For elevene på Mehamn skole, som er med på prosjektet, håper vi at dette prosjektet vil sette spor for deres fremtidige matvaner.

Det er mye kultur og historie i mat. I dette prosjektet har vi fått to bautaer innenfor mattradisjoner til å være med som inspiratorer: Lisbeth Sandtrøen fra Mehamn og Ellinor Guttorm Utsi. De sitter med stor kunnskap om kysten og viddas matvaner – både tradisjonelle og moderne. Kanskje burde deres innsats blitt videreført som et tiltak for andre skoler rundt i fylket?

Forsidebilde: Linn Mørch Lyder.

Mer som dette:

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

%d bloggere liker dette: