Hvordan skal vi bruke havet i fremtiden?

Det var tema for foredrag og fremtids-workshop med marinbiolog Theres Meyer, som kom ens ærend til Mehamn for å fortelle om hva som skjer med kystsamfunn i en tid med store klimaendringer. Ikke bare negativt og utfordrende, men også et spennende mulighetsrom som kan oppstå. Naturen har hun alltid vært nysgjerrig på, og som marinbiolog og dykker sitter hun på mye kunnskap om havet. I tillegg er Therese en ivrig strand-rydder som er opptatt av et mer bærekraftig samfunn. 

Tittelen på foredraget var: Hvordan skal vi bruke havet i fremtiden? Her er et utdrag av presentasjonen hun holdt.

Her er noen av teamene som ble presentert:

– Presentasjonen varte i ca 45 minutter, deretter hadde vi en pause med mat og så hadde gruppen en god diskusjon om hva som skal til for å skape flere arbeidsplasser og aktivitet i Mehamn. Både ordføreren og næringslivssjefen var til stede. Vi var innom temaer som akvakultur (laks, tare, kråkeboller og snegler), vindkraft og gruvedrift, forteller Emma Gunnarsson.

Det ligger enorme muligheter i havbruk gjennom forskning, utvikling og «samspill».Hvordan vi skal «ta vare på» også havet – som jo faktisk er en av de største og viktigste delene av økosystemet vårt. Og som vi faktisk kjenner mindre til effekt-, miljø- og påvirkningsmessig enn vårt nære verdensrom…

Tema som vi gikk inn i var:

Hva gjør klimaforandringene med havet og hvordan vil dette påvirke Mehamn?
Hva med livet i havet?
Hvor i verden er det best å starte bedrift?
Tare – uendelige muligheter
Dyrking av tare
Karbonfangst og lagring (CCS)
Kamskjell
Steinbit
Sekkedyr – Ocean Tunicell
Polarfisk

Tilbakemelding fra ordførende Alf Normann Hansen, Gamvik kommune

Gode rammebetingelser og flere nye muligheter i fiske og fangst, og tilknyttede næringer vil ha stor betydning for økt vekst og bosetting i Gamvik kommune. Det var derfor en fint og viktig initiativ av prosjektet Ankerfeste å arrangere ett fremtidsverksted for å diskutere hvordan vi skal bruke havet i fremtiden. En god innledning av marinbiolog Therese Meyer gav oss nye ideer og tanker om fremtidens næringer. En workshop som denne hvor vi møtes sammen, for å snakke om og diskutere vår egen framtid vil bidra til at vi lykkes med våre visjoner for Gamvik kommune.

Presentasjonen varte i ca 45 minutter, deretter hadde vi en pause med mat og så hadde gruppen en
god diskusjon om hva som skal til for å skape flere arbeidsplasser og aktivitet i Mehamn. Både ordføreren og næringslivssjefen var tilstede. Vi var innom temaer som akvakultur (laks, tare, kråkeboller og
snegler), vindkraft og gruvedrift.

Forsidebilde: http://www.hurtigruten.no

Mer som dette:

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

%d bloggere liker dette: