Adventskalender for voksne

«Mormors adventsfortellinger» er navnet på Gunn-Marie Fermann´s første bok som kom ut i god tid før jul. – Idéen til boka var å lage en slags adventskalender for voksne, forteller den nybakte forfatteren.

– Den er laget fordi den forteller om hvordan det er å se fram til i førjulstiden, dra frem de egenartede historiene og skape stolthet over eget miljø, forteller den nybakte forfatteren. Historiene er minner fra adventstiden på 50- og 60-tallet. Noe å se fram til som skaper stolthet over eget miljø. Latter og gråt hånd i hånd.

Salget har gått strålende, hun har solgt 100 bøker av et opplag på 110 uten annen annonsering enn enkelt oppslag på Facebook.

Her er en liten smakebit av historiene i boka.

Ho Sy-Margit

Førjulstiden var ei travel tid. Mye ble produsert i de små hjem, både til innvortes og utvortes bruk. Noe i flytende og noe i fast form. Noe til eget bruk og noe for salg. Det var, med andre ord, ei hektisk tid for mange. – Jeg ønsker å få flere til å fortelle sine adventshistorier – kulturarven vår.

Kanskje trekker vi litt på smilebåndet når vi tenker tilbake, men våre små samfunn var helt avhengig av små industriell produksjon. Eksempel på dette er kartankene til Kaia, fiskekakene til Olga osv.

Margit i Vevika var den eneste som flyttet produksjonen inn i mange hjem. Der satt hun ved husets symaskin fra tidlig morgen til ettermiddag. I kontrakten lå avtalen om at hun skulle serveres mat, slik at hun slapp å gå hjem for å spise. Med sitt milde vesen, tok hun ikke mye plass. Praten gikk om løst og fast. Hun var opptatt av bygda vi bodde i. Dette mens symaskinen gikk ustoppelig. Mønster ble tilpasset. (Husker at det lå mønster bak i det tyske bladet Burda.) Sider ble tråklet og prøvd. Ikke et eneste feilstikk med nålene. Og resultatet ble fantastisk. Hun tryllet fram de flotteste julekjolene. Vi bestilte og hun lyktes alltid. Verden ble flyttet inn i lille Mehamn.

Det kommer flere bøker

Gunn-Marie Fermann er en kjent person i Mehamn. Hun har vært lærer, hatt ulike lederstillinger, har vært og er medlem i ulike foreninger og ildsjel for flere arrangementer og festivaler samt en meningsbærer for næringsliv og lokalpolitikk. Hun er også en meget god fotograf. For å nevne noe.

Boka «Mormors adventsfortellinger» har gitt inspirasjon til nye bokutgivelser. «Lillebror og meg» er også en bok-ide som er «under produksjon», men utgivelsesdato er ikke bestemt.

Det er imidlertid boka «ET ÅR PÅ NORDKYN – inntrykk for livet – Årstidene i bilde og tekst», som kommer ut allerede våren 2022.

Gode tilbakemeldinger fra leserne

Tilbakemeldingene på boka har vært overveldende positive, sier Gunn-Marie. – At boka har blitt så godt mottatt betyr mye for meg.

Her er noen av FB-meldingene hun fikk etter at boka kom ut i november 2021.

En kjempeflott bok med bilder å fortellinger😍Va litt tilbake I tiden når jeg leste den 🤩Tusen takk Gunn-Marie 😘

Jeg mottok boka igår, veldig stas 🙂 Fint med hilsning inni ❤ Du skriver godt og bildene er fantastiske. Takk, takk 🙏 Fortsatt god advent✨

Jeg leser boken Mormors adventstid med god innlevelse. Jeg falt rett tilbake til egen barndom. Godt skrevet, nydelige bilder som vanlig. Er så glad for å ha fått denne boken. Det er en ren nytelse, med minner fra «gamle dager». Vil ikke at den skal ta slutt… alt er så igjenkjenbart 😀 Tusen takk!💖

At du blir forundret over at så mange vil kjøpe boken din forundrer meg. Du er flink med ord og utrolig flink med kamera. Gleder meg hvert år til kalenderen fra deg, og nå til boken. Du er en utrolig flott representant for Mehamn, og Finnmark, Gunn Marie.❤️

Tack før dina adventhistorier, trevligt att lesa.

Fortsett å skriv så mye du kan og alt du husker av alskens historier, det er så gull verdt for familien og generasjonen fremover!! Takk for at du gjør det🙂

Tusen takk Gunn-Marie, en glede å lese gjennom din vakre bok med fine bilder i både foto og ord. Så blir jeg kjent med en ny verden… klem 🧡♥️🧡♥️🧡

Koselig bok. Kjente meg godt igjen om juleutstillingene i butikkene. Vi hadde det slik hjemme også. Pappa hadde sportsforretning i min oppvekst.

Gratulerer med bokutgivelse❤️ Så flott at du får så fine tilbakemeldinger.

Heia Gunn-Marie 😊 Har frydet meg med den gode skrivingen din, artig med historier hjemmefra. Blir minnet om barndom og oppvekst.

Fantastisk og morsom lesning. Selv dattera mi på 30 kjente sæ igjen i det du skriver og ler godt av historiene. Du bruker et godt, og til dels lokalt språk, som e så hærlig å se brukt her. Det blir iallefall høytlesning i vår familie fra boka di i jula. Du kan være stolt over di første bok☺️

Godt! Vart så inspirert av adventsfortellingane dine at eg har starta mine eigne fortellinger om oppvekst og adventstid på ein liten gard på vestlandet i starten av sekstiåra. Tør nok ikkje legga dei ut på facebook slik som du, men hadde vore kjekt med ein sparringpartner. Er du ledig? Har lagt ut takksigelse til deg på Facebook, men kan og ta det her! Takk for at du gav meg ideen, takk for støtte, og for at du fekk meg til å publisera tekstane! Ha ei fortsatt god jol og godt nytt år i vente! Klem frå meg

Hei Gunn-Marie. Jeg mottok i går Mormors Adventskalendere. Nå føler jeg meg nærmest som da du og Jens smug-tittet på julepresanger før Julaften. Jeg har lest hele boka nå. Du skriver så nydelig og hyggelig og gjenkjennelig. Og så nyter jeg å lese om den ros og kjærlighet du omtaler mor og far med.

Nå har jeg lest alle adventshistoriene dine og for et nydelig arbeid du har gjort. Det kan du være stolt av. Tusen takk førr arbeidet du har lagt ner. Du e god å førrtelle. Goe historie som hadde personlig opprinnelse og med ett kuinne gjelde førr fleir. Tusen takk for at jeg fikk lese dem. Artig med gode kommentarer underveis❤️

Du har så mange talenter, Gunn-Marie 🥰 16. Nydelig bok! Nydelige deg! 17. Fantastisk at du tok sats å gjorde det ❤ Denne boka ønsker æ å kjøpe, det er noen bøker æ faktisk bare må ha, og denne må æ ha i mitt eie. 18. I dag kom boka. Så flott den er. Har lest litt i den . Tusen takk for at du deler, og mange gode minner fra min barndomsadventstid i Mehamn dukker fram. Ha en fortsatt fin dag 😄

Mer som dette:

%d bloggere liker dette: